De massaproductie bij Arabische volbloeden door embryotransplantatie
- Patrick Vermuyten
- 27 mrt
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 17 apr

Hoewel slechts een beperkt aantal showtrainers en hun superrijke klanten deze foktechniek gebruiken voor een verachtelijke massaproductie, heeft het de Arabische paardenmarkt ondertussen al vele jaren verstoord met dumping praktijken van duizenden ongewenste veulens gefokt uit niet-Arabische merries zoals warmbloeden en dravers.
In theorie blijft het DNA van embryotransplantatieveulens uit niet-Arabische fokmerries onveranderd, maar de embryotransplantatie in niet-Arabische fokmerries heeft ontegenzeggelijk geleid tot ongewenste resultaten, zoals veel ET Arabische paarden van abnormale grootte of ET veulens die het karakter en de bewegingen van hun warmbloed of dravers fokmerries hebben gekopieerd.
Verschillende Europese stamboeken hebben al zeer noodzakelijke maatregelen genomen tegen deze extreme vorm van dierenmishandeling en markt verstorende fokpraktijk: in Polen zijn embryotransfers alleen toegestaan als de ontvangende merrie zelf een raszuivere Arabische merrie is, Frankrijk heeft de registratie van embryotransfers eenvoudigweg beperkt tot 1 veulen per merrie en Spanje tot maximaal 2 veulens per merrie.
België, de thuishaven van zowel internationale showtrainers als gekende dierenklinieken, is inmiddels uitgegroeid tot een van de belangrijkste bronnen van massafokkerij van Arabische paarden via embryotransplantatie. Een bekende trainer van showpaarden verwacht dit jaar alleen al niet minder dan 300 veulens (!) voor hun "gepriviligeerde” klanten. Bij het Belgisch Arabisch Paarden Stamboek werden in 2024 meer dan 450 embryotransfer aanvragen geregistreerd. Beweren dat dit normale paardenfokkerij is, is natuurlijk klinkklare onzin.
Het oorspronkelijke idee achter embryotransplantatie was om een veulen te krijgen van een topmerrie die ofwel nog in competitie is ofwel niet in staat is om zichzelf voort te planten, niet dit soort massaproductie waarbij de meerderheid van de veulens terechtkomen bij louche paardenhandelaren en slachthuizen.
De "paardenfokkers" die menen dat ze met 5 tot 10 embryotransfers van dezelfde merrie in een seizoen meer kans hebben op een kwalitatief veulen vergeten dat een succesvolle paardenfokkerij meer is dan alleen DNA en aantallen. Wie de natuur probeert te omzeilen, komt uiteindelijk altijd bedrogen uit.
De beslissing om nog een veulen op de wereld te zetten, kan niet ondoordacht genomen worden. Alleen met een duurzame fokkerij zullen de fokproducten voldoende gewaardeerd te worden en een mooie thuis vinden.
We fokken niet met embryotransfers en gebruiken zelfs geen paarden die gefokt zijn met embryotransfers. Elk veulen wordt gedragen en grootgebracht door de biologische moeder.
Ondersteun deze praktijken niet en ga op voorhand na hoe een paard werd gefokt voor u overgaat tot de aankoop. Wordt u een "Arabier" aangeboden met alleen een paspoort zonder aparte stamboekpedigre, dan werd dit paardje vrijwel zeker gefokt via embryotransfer en via een louche paardenhandelaar op de markt gedumped.
Comments