top of page

De massaproductie bij Arabische volbloeden door embryotransplantatie

  • Foto van schrijver: Patrick Vermuyten
    Patrick Vermuyten
  • 27 mrt
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 4 uur geleden

Een bedoeïen voedt kamelenmelk aan zijn merrie en veulen, begin 19e eeuw.
Een bedoeïen voedt kamelenmelk aan zijn merrie en veulen, begin 19e eeuw.

Hoewel slechts een beperkt aantal showtrainers en hun superrijke klanten deze foktechniek gebruiken voor een verachtelijke massaproductie, heeft het de Arabische paardenmarkt ondertussen al vele jaren verstoord met dumping praktijken van duizenden ongewenste veulens gefokt uit niet-Arabische merries zoals warmbloeden en dravers.


In theorie blijft het DNA van embryotransplantatieveulens uit niet-Arabische fokmerries onveranderd, maar de embryotransplantatie in niet-Arabische fokmerries heeft ontegenzeggelijk geleid tot ongewenste resultaten, zoals veel ET Arabische paarden van abnormale grootte of ET veulens die het karakter en de bewegingen van hun warmbloed of dravers fokmerries hebben gekopieerd.


Verschillende Europese stamboeken hebben al zeer noodzakelijke maatregelen genomen tegen deze extreme vorm van dierenmishandeling en markt verstorende fokpraktijk: in Polen zijn embryotransfers alleen toegestaan als de ontvangende merrie zelf een raszuivere Arabische merrie is, Frankrijk heeft de registratie van embryotransfers eenvoudigweg beperkt tot 1 veulen per merrie en Spanje tot maximaal 2 veulens per merrie.


België, de thuishaven van zowel diverse spraakmakende showtrainers als fokkerijklinieken, is inmiddels uitgegroeid tot een van de belangrijkste bronnen van massafokkerij van Arabische paarden via embryotransplantatie. Een bekende trainer van showpaarden verwacht dit jaar alleen al niet minder dan 300 veulens (!) voor hun "gepriviligeerde” klanten. Beweren dat dit normale paardenfokkerij is, is natuurlijk klinkklare onzin.


Het oorspronkelijke idee achter embryotransplantatie was om een veulen te krijgen van een topmerrie die ofwel nog in competitie is ofwel niet in staat is om zichzelf voort te planten, niet dit soort massaproductie waarbij honderden veulens terechtkomen bij louche paardenhandelaren. De beslissing om nog een veulen op de wereld te zetten, kan niet ondoordacht genomen worden. Alleen met een duurzame fokkerij zullen de fokproducten voldoende gewaardeerd te worden en een mooie thuis vinden.

 
 
 
bottom of page